DE VOLGENDE DOOIE MUS?

Geplaatst: 25 februari 2015 in Grumpy Old Man
Tags:, , , , , , , ,

Het gaat beter met de Nederlandse bedrijvigheid, zélfs in de bouw

Dit was de kop van een ronkend artikel in NRCQ van maandag 23 februari over de aantrekkende groei in Nederland, waarbij alle info was aangeleverd door kredietbeoordelaar Graydon. Trouwens, ook het bedrijf dat alle faillissementen in Nederland registreert en informatie verstrekt aan bedrijven die willen weten of een potentiële nieuwe klant een goed trackrecord heeft qua betalingen. Zeg maar het BKR voor bedrijven.

NRCQ had de cijfers over 2014 alvast ontvangen van Graydon en heeft ze in een artikel, geredigeerd door Yordi Dam (heb ik nou genoeg aan bronvermelding gedaan?) gepubliceerd onder het motto “het goede nieuws in 3 delen en 5 graphics”, met nauwelijks of geen kritische noot en gaandeweg het lezen werd ik steeds….., euhhhhh, laten we het verdrietiger noemen. De graphics zal ik je besparen, maar de koppen boven de 3 delen wil ik met je doornemen:

Goed nieuws #1: het aantal faillissementen daalt (bijna) overal

Laat ik geen azijnpisser zijn, dat is inderdaad goed nieuws. Gemiddeld ruim 20% lager dan in 2013. Maar het zijn er nog altijd pakweg 9500, waarvan enorm veel eenpitters en kleine zelfstandigen die niet beschermd zijn door een bv, maar hun hebben en houden kwijt zijn geraakt en in de bijstand terecht zijn gekomen. En wat waar is, is waar; wanneer de bestedingen op hun dieptepunt zijn aangeland en langzaam weer stijgen, wordt de omzet verdeeld door diegenen die het langst hun hoofd boven water hebben kunnen houden doordat ze een buffer hadden of rijke aandeelhouders die wel bereid waren om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Goed nieuws #2: Veel nieuwe starters in het vierde kwartaal, óók in de bouw

Historisch gezien beginnen de meeste starters in het eerste kwartaal, gevolgd door het laatste kwartaal. Het vierde kwartaal van 2014 was niet beter dan hetzelfde in 2013, dus de kop is op z’n minst misleidend. Dat er veel starters bijkomen is niet verbazingwekkend. Werkgevers wachten rustig af hoe de economie zich ontwikkeld voordat ze mensen in dienst nemen. De mensen die ze in dienst nemen komen bijna zonder uitzondering binnen op een flexwerk- of tijdelijk contract, of via een uitzendbureau. Het ligt voor de hand dat mensen kiezen voor een zelfstandig ondernemerschap, meestal als zzp-er. Ik ben er van overtuigd dat een enorm groot aantal van deze starters deze keuze maakt uit pure noodzaak. Je kunt van een bijstandsuitkering nauwelijks jezelf onderhouden, laat staan een gezin. De keus is dan snel gemaakt, zeker in de bouw. Daar worden veel vakmensen bijna gedwongen door aannemers om zich als zzp-er te vestigen om aan het werk te komen. Dan is er nog een hele grote groep die zich vestigt als adviseur, organisatiedeskundige en meer van dat soort vage beroepen. Het merendeel verdient het zout in de pap niet en moeten enorm lange werkdagen maken om een minimum-inkomen te verwerven. Dacht je serieus dat de pakkettenbezorgers voor hun lol 12 tot 14 uur per dag in touw waren? Vergeet het maar! Pure noodzaak!

Goed nieuws #3: Een startersoverschot; één over de kop = 22 starters erbij

Ook dit klinkt mooi. Op jaarbasis zouden er bij 9500 faillissementen dus pakweg 200.000 nieuwe starters zijn? Het zal mij benieuwen hoeveel starters in enig jaar een jaar later nog steeds ondernemer zijn, wat hun inkomen is en wat ze zouden doen als ze de kans krijgen om ergens in dienst te komen. Vast dienstverband of niet…

We hebben meer dan 650.000 geregistreerde werklozen in Nederland. Vul dit aan met enkele 100.000den die niet eens meer de moeite nemen om te solliciteren maar onder de radar verdwijnen, en met alle z.g. zelfstandigen die op een minimum-inkomen leven en je hebt meer dan een miljoen Nederlanders die te weinig heeft om van te leven en teveel om dood te gaan.

En ook in Nederland worden de rijken rijker en de armen armer.

We zijn hard op weg om, naar Amerikaans voorbeeld, een land te worden waar mensen 2 banen moeten hebben om het hoofd boven water te houden. En die zelfstandigen waar ik het net over had? Het merendeel blijft rustig doorwerken na het behalen van hun pensioengerechtigde leeftijd, want ze zijn niet in staat geweest om een aanvullend pensioen op te bouwen, naast hun karige aow-tje. Dat geldt overigens ook voor (oudere) werknemers op een 0 uren contract, die vanaf dit jaar maximaal 2 jaar bij een werkgever mogen werken om daarna een half jaar in de ww / bijstand terecht te komen, voordat ze weer onder dezelfde slechte voorwaarden bij hun baas terug kunnen komen. nee, ze krijgen geen vast contract, want dat is te duur en gaat ten koste van de winst en is dus slecht voor de aandeelhouders!

Laten we vooral niet te hard roepen dat het goed gaat met Nederland. Voorlopig gaat het alleen maar goed met een heel klein deel van Nederland.

PS

En een beetje slecht nieuws

Is er dan echt alleen maar goed nieuws over ondernemend Nederland? Nee. Bedrijven in de financiële en verzekeringssector hebben het nog steeds zwaar. Zeggen ze!

Huh? Alle NL banken en verzekeringsmaatschappijen maken miljoenen-, zo niet miljardenwinsten! Ze maken exorbitante marges op hypotheken en leningen, durven nauwelijks geld te lenen aan ondernemers en als ze het doen, doen ze het tegen 3-voudige dekking! En ik weet niet of jullie het gelezen hebben, maar er wordt in de Londense City (het financiële hart) naar alle waarschijnlijkheid zo’n 20 miljard aan bonussen uitgereikt aan bankiers en traders. 20 MILJARD! Zoveel zal het in Nederland niet zijn, want er is een plafond ingesteld, maar reken er maar op dat ook hier aan bankiers en bestuurders van zorginstellingen en verzekeraars en meer van dat soort volk miljoenen wordt uitgekeerd. Goeie resultaten of niet. Raadt maar eens wie uiteindelijk opdraait voor die bonussen.

 

Advertenties
reacties
 1. von Bloghausen schreef:

  Jees, wat een lap tekst.
  Maar ehm, spijker —> kop. 👍

  Liked by 1 persoon

 2. bertruisch schreef:

  Dit is op Bert Blogt Ook herblogden reageerde:

  Met een aanvulling en een muziekje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s