Music was my first love (1)

Geplaatst: 1 december 2013 in Uncategorized
Tags:, , , ,

Image

 

Al vanaf dat ik een klein jochie was is muziek zo ongeveer het belangrijkste in m’n leven geweest. Dat begon met het luisteren naar de distributieradio thuis, waar je kon kiezen uit 5 of 6 radiostations, w.o. Hilversum 1 met een paar muziekprogramma’s voor huisvrouwen en arbeiders. ja ja, zo heette dat toen, in de vroege jaren 60, nog.

M’n vader kocht in die periode een radio (Philips) en een Erres platenspeler. Dat was een fantastisch ding: groot, donkerbruin gepolitoerd en het was een kast met een deurtje dat je opendeed om de platenspeler tevoorschijn te laten komen. Het element had een dubbele kop. Een kant voor 33 en 45 toeren plaatjes, de andere kant voor 78 toeren platen, die toen ook nog werden gemaakt. Onze voorkamer was in die tijd gevuld met een rookstoel die naast de kolenkachel stond, een dressoir, een salontafeltje, een klein theemeubeltje met glazen deurtjes en een paar gemakkelijke stoelen, maar het meest opvallende was een door m’n vader gemaakt meubel voor de radio, de platenspeler en een paar boeken. Niks bijzonders zul je zeggen, maar hij had dat ding geschilderd in primaire kleuren, als een Mondriaan werk. Dat realiseerde ik me pas veel later, toen ik interesse begon te krijgen in dit soort zaken. Ik kon ook uren voor die radio zitten kijken naar die zenderschaal waar de meest exotische plaatsen op stonden, die ik allemaal probeerde op te zoeken om te horen wat voor muziek of andere dingen daar weg kwamen.

Op de lagere school trok ik op met vriendjes die oudere broers hadden die veel met popmuziek deden en luisterden naar Cliff, Elvis, Bill Haley, Chuck Berry, Fats Domino, enz. Ik bracht daar uren door. Zoveel, dat ik meestal te laat thuiskwam en op m’n donder kreeg omdat ze weer naar me hadden lopen zoeken.

Ik haalde in m’n lagere schooltijd vaak oude kranten op en bracht die naar de lompenboer, want dat was een leuke manier om aan geld te komen. Elke cent die ik ophaalde, of op een andere manier verdiende, werd besteed aan boeken en aan muziek, maar er moesten keuzes gemaakt worden, dus ik kreeg na lang zeuren een abonnement op de bibliotheek en kon alles besteden aan plaatjes en muziekbladen.

De eerste 45 toerenplaat die ik kocht was Come On / Tell Me van The Rolling Stones, in 1963, toen ik 9 jaar oud was. Ik mocht hem niet draaien op de pickup van m’n pa, want hij was bang dat de naald kapot zou gaan. Ik moest dus altijd wachten tot hij naar z’n werk was of op stap, en m’n moeder boodschappen deed of koffie dronk bij de buren.

Ik kreeg via de oudere broers van m’n vriendje in de gaten dat er radiozenders waren die alleen maar “populaire” muziek uitzonden, dus die zocht ik ook op op de Philips in de woonkamer. Dat was geen succes, want ik kreeg acuut op m’n donder omdat ik was vergeten de radio weer op Hilversum 1 te zetten. Ik had bij m’n platenwinkel (waar ze me inmiddels kenden en hadden beloofd dat ze niks tegen m’n ouders zouden zeggen) gezien dat er kleine radiootjes bestonden die op batterijen werkten en waar je met een oortelefoontje kon luisteren naar Radio Luxemburg en als het weer goed was, ook naar Radio Veronica. Dat betekende nog meer geld proberen te verdienen. Eerst om het radiootje te kunnen kopen, daarna voor de batterijen, want ik luisterde elke avond tot diep in de nacht met m’n kop onder de dekens naar dat ding, terwijl ik met een zaklantaarn met zo’n Witte Kat batterij boeken zat te lezen  die ik leende van de volwassenen afdeling van de bibliotheek. De toestemmingshandtekening had ik vervalst….!

De Muziek Express mocht ik kopen en de foto’s van de artiesten op de muur plakken. Dat deed ik dus, maar er bestond ook een blad dat Aloha heette en dat was een stuk interessanter dan Muziek Express. (Muziek Parade kocht ik niet, dat was voor meisjes. daar stond Cliff Richard in en zo.) Aloha had ik een keer gekocht en laten slingeren en ik kreeg acuut een verbod om het ooit weer te kopen, want de vunzigheid die daar instond, dat was me wat. Tot op de dag van vandaag weet ik niet wat er vunzig was, maar m’n ouders hadden een heel weird idee over vunzigheid. Vanaf dat moment had ik een opbergplaatsje op zolder gemaakt waar ik alles kon verstoppen dat m’n ouders, broertje en zusjes niet mochten zien. Over die zolder kom ik later nog te spreken! Ik kwam er later pas achter waar dat maffe idee over vunzigheid wegkwam, maar dat is ook voor een andere blog.

Waar ik inmiddels wel achter was, was dat muziek een “safe haven” was voor me. ik kon me verschuilen in de muziek (en in de boeken die ik las) als ik verdrietig was, en dat was ik vaak, maar ook als ik blij was. Muziek was er om me op te vrolijken, om bij weg te dromen, om in m’n eentje op m’n gedeelde slaapkamer op te dansen, maar ook om te doen alsof ik diskjockey was. De zwabber was m’n microfoon, ik had een soort van drive-in show avant la lettre gemaakt van hardboard en kapotte platenspelers, kortom, ik zat in een studio en was de beste diskjockey ter wereld! En dat met 2 oortelefoontjes in, die verbonden waren aan een klein transistor radiootje van 10 gulden dat batterijen vrat. Soms ging ik er zo in op dat ik vergat of niet in de gaten had dat m’n ouders thuiskwamen en dat betekende dan weer dat ik of op m’n flikker kreeg, of voor lul werd gezet.

Ik heb veel tijd doorgebracht onder m’n dekens toen ik jong was.

Advertenties
reacties
 1. Wilma van den Bergh schreef:

  Wat een herinneringen ….. om toch maar weer even bij stil te staan. Jou moeder, (mijn zuster) pa Ruisch en mijn ouders waren geschokt door al die veranderingen in de muziek en de rest van de wereld en hadden grote moeite om daar mee om te gaan.
  Het heeft ook zo lang geduurd voordat het een beetje ingezonken was. En eigenlijk is het wat de muziek betrof nooit goed gekomen.
  Gelukkig is het met ons wel goedgekomen.
  Je hebt het weer mooi beschreven neefje. 🙂

  Like

 2. bertruisch schreef:

  Met ons is het uiteindelijk goed gekomen tante, met een heleboel dingen (nog steeds) niet. En met een aantal voor mij essentiele dingen komt het ook niet meer goed.

  Like

 3. Wilma van den Bergh schreef:

  Heb ik wel beeld bij Bert. Het is iets onherroepelijks. Maar weet wel dat jij gewaardeerd bent en wordt om wie jij als mens in deze wereld ‘de mallemolen van het leven je eigen rondje draait’.

  Like

 4. bertruisch schreef:

  Dat weet ik en dat laten genoeg mensen ook regelmatig merken, gelukkig. Maar ik merk wel dat het goed voor me is om dingen van me af te schrijven.

  Like

 5. Henriët schreef:

  Ik besef nu pas wat het voor jou heeft moeten betekenen om in de Oosterstraat je jukebox weg te doen, omdat mn zus dat wilde…

  Like

  • bertruisch schreef:

   Ach Jetje, ik heb in m’n leven zo veel dingen gelaten of gedaan omwille van de lieve vrede….
   Daarom is het ook goed (voor me) dat ik een knop heb omgedraaid en meer m’n eigen pad volg.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s